Område på Haugen brukt til aking på vinteren

Jeg har en bakke som er veldig mye brukt til lek, moro, matpauser og kos vinterstid – en populær bakke. Løypemaskinene kjører ut og hjem i denne bakken siden garasjen er rett over toppen av bakken. Det blir da en fin trasé til å ake i. Hele dette området er såkalt «innmark». Flaten nedenfor bakken er dyrka mark – altså «innmark» det også.

Her er ikke fri ferdsel tillatt på sommeren (når det ikke er snø).


Friluftsloven
Friluftsloven

Utdrag fra Norsk friluftsliv sin nettside:

HVA ER SPORLØS FERDSEL?

Allemannsretten gir oss rett til mye, men den innebærer også noen plikter. En av pliktene er at vi tar godt vare på naturen, og ikke la det ligge igjen spor etter oss.

Denne plikten kaller vi sporløs ferdsel.

Det å ferdes sporløst handler om å ikke etterlate seg mer enn sitt eget fotavtrykk når man ferdes i naturen. For at de som lever etter oss skal få nyte urørt natur på samme måte som oss, har vi et felles ansvar for å ta vare på den.

Slik ferdes du sporløst:

  • Unngå å tråkke nye stier der det allerede eksisterer en sti.
  • Skal du tenne bål, bruk en bålplass som allerede eksisterer.
  • Gjør det til en regel at du alltid tar med deg hjem igjen alt det du har hatt med deg ut på tur. Naturen bruker to år på å bryte ned appelsinskall, mens plast kan ta opp til 500 år å bryte ned. Derfor gjør du naturen en stor tjeneste om du også plukker med deg søppel du kommer over når du er ute på tur.
  • Har du bygget opp noe mens du var ute, ta det ned igjen før du forlater stedet.
  • Vis hensyn til dyre- og fugleliv når du oppholder deg i naturen. La ville dyr være i fred, og husk at søppel du legger igjen kan være skadelig for dem.

Jeg har altså absolutt ingenting i mot at bakken brukes til lek, moro og sunn vinteraktivitet. Men det jeg misliker (sterkt) er forsøpling og ødelegging av ting som lagres i dette området.

Som f.eks. siloballene/grasballene. Siloballene er maten til dyra mine gjennom vinteren. Ødelegges den hvite plasten, er det stor sannsynlighet for at gresset inni begynner å mygle – det kommer litt an på «vær og vind». Dyr liker ikke dårlig mat – og dyr kan også bli syke av forderva mat – akkurat som du!

En annen ting som ødelegger maten til dyra er ting som blir med inn i grasballene når disse lages på sommeren.

Eksempler:

  • Plast (bleier, plastbestikk, emballasje)
  • Metall (brus og ølbokser)
  • Hundedritt
  • Rester etter bål
  • Enkelte matrester

Og når bål er nevnt… Veden som ikke er helt oppbrent og ligger igjen som nesten hele vedskier, ødelegger slåmaskinen. Disse grunnene (dyrehelse, ødelagt slåmaskin og sporløs ferdsel) gjør at det IKKE er tillatt å bygge seg et bål i dette området.

Skal du brenne bål må du ha med deg en bålpanne – både bålpanna og restene i denne skal du ta med deg. Alt av søppel også.

Bålpannerester tømt ut på snøen - på dyrka mark
Bålpannerester tømt ut på snøen – dessverre på dyrka mark

Selve bakken er beitet til dyra mine (kulturbeite). Jeg blir lei meg når jeg finner knuste glassflasker og alt annet søppel der dyra skal gå og beite på sommeren.

Det som befinner seg på toppen av bakken er også saker og ting som ikke er til fri benyttelse. La alt få stå i fred – det er ikke ditt!


 

Noe av forsøplinga i området
Noe av forsøplinga i området

 

Det skulle egentlig vært helt unødvendig å måtte minne dere på at dere skal rydde etter dere. Er ikke folk voksne nok til å ta med seg alt av søppel til en søppeldunk..?

Graver du søppelet ditt ned i snøen, så forsvinner det faktisk ikke. Jeg har satt ut søppeldunker flere steder. Blant annet 1 ved det blå huset (min mor) og 3 ved den grå garasjen rett over toppen av bakken – samme området som løypemaskinene har hjemmet sitt og hvor det er parkering for dagsturister.

Og…det er parkeringsavgift – kr 50,- for dagen. Vippses til et av disse to numrene:

Vippsnummer - parkeingsavgift

– eller kontant i blå kasse ved grå garasje eller blå kasse på blått hus. Denne kjører du forbi om du parkerer ved det blå huset.


Og sånn ellers så håper jeg at alle dere som bruker området koser dere og har det gøy – det ser i alle fall ut som det.

Dere ferdes her på eget ansvar med respekt for at området er et landbruksområde med gjeldende lover (friluftsloven og hundeloven/forskrift om hundehold i Sirdal kommune), regler og at all oppførsel er deretter.

Det er ønskelig for min del at skoleklasser på tur til Sirdal avtaler med meg at de kan bruke området.  Da kan jeg få en dialog med den som er ansvarlig for turen med hva som er grei oppførsel og hva som ikke er så grei oppførsel.


Til slutt:

Jeg vet det er mange som tror at området mitt tilhører Haugen Hytteutleie og Camping eller en av de andre 3 gardene/campingplassene med oppstillingsplass for campingvogner – noen tror at Haugen er 1 stor campingplass – det er feil. Noen tror også det heter Haugen Camping  – dét er også feil.

Ja, vi er temmelig nær hverandre til å bli betraktet som én og samme plass/område (og forståelig…til en viss grad, men det er lov å bruke litt «sunt bondevett»).

Sol 4

 

 

 

SKOLER SOM HAR SKIDAG:

Skoler i både Agder og Rogaland har som regel en skidag i løpet av vinteren. Denne skidagen går ofte til Sirdal – til Øvre Sirdal. Og som oftest til skitrekket Sirdal alpint (Tjørhomfjellet/Ålsheia). Men også til andre skitrekk – etter avtale.

Som oftest er det skoler fra Rogaland som kommer på dagsturer til snøen for en skidag. Denne skidagen er et bra tiltak for barn og ungdom.

Det som dessverre er mindre bra er at de fleste skoler som  kommer til Sirdal for en skidag tar seg til rette som de vil på private områder

Haugen er IKKE én stor campingplass. På Haugen er det 5 forskjellige eiere av eiendom (se ovenfor i «Til slutt:«).

Betydningen av det som står ovenfor her er at det er ikke greit å bruke toaletter, parkeringsplass og – generelt ; alle private områder på Haugen uten at det er avtalt på forhånd – og dermed at betaling er avtalt med den aktuelle skolen.

Campingplassene på Haugen er private områder. Jeg administrer ikke alle – kun én av de – men prinsippet er likt for alle; parkering  er på privat grunn med avgift for parkering!

MIN FRUSTRASJON – 1! Det er utrolig få skoler som sender en forespørsel før de ankommer om det er greit å bruke PRIVATE områder til opphold, grilling og lek! Mitt landbruksområde blir ofte antatt å være en del av det som feilaktig blir kalt Haugen camping. Bussjåfører parkerer som regel UTEN å betale parkeringsavgift (selv om de står parkert ved skiltet som opplyser om parkeringsavgift…)  Utover vinteren 2022 har kun 1 (én) bussjåfør betalt for parkering – det var i den siste uken av mars -22!

MIN FRUSTRASJON – 2! Kun 1 (én) skole har avtalt bruk av sanitæranlegg på Haugen vinteren 2022! Alle sanitæranlegg på Haugen er i PRIVAT eie! Hvilket betyr; de er ikke til offentlig bruk! Eieren av et sanitæranlegg må ta alle kostnader for bruken for alle som ikke bor på den aktuelle campingplassen. SELVFØLGELIG skal en skole(klasse) betale for bruk av sanitæranlegg en vinterdag!

MIN FRUSTRASJON – 3: Bussjåfører parkerer akkurat hvor de vil og ønsker! Alle busselskaper i Rogaland har sjåfører som parkerer hvor de vil – enten det er i en busslomme, smal kommunal vei, på privat eiendom og  ellers hvor det måtte passe den aktuelle sjåfør… 99,5% av de betaler heller ikke for parkering ! ! ! 

Campingplassene på Haugen (og andre campingplasser i Sirdal) har kun utgifter når skolene fra Rogaland kommer til Sirdal på skidag. Hvorfor kan ikke den aktuelle skolen betale for parkering og bruk av sanitæranlegg??

….og når det gjelder bruk av toaletter… Noen skoler på skidag i Sirdal tar seg litt for mye til rette og bruker Sinnes skule sine toaletter! Hva om en busslast mennesker kom til en tilfeldig skole i Rogaland for å bruke toaletter??! Ukjente mennesker som går inn på ditt barns skole – i skoletiden – hva kan være galt med det????

 

Legg igjen en kommentar

Litt om geiter…